Interpretation 1C 170-2008-7 of
ANSI/ASHRAE/ASHE Standard 170-2008
Ventilation of Health Care Facilities

Date Approved: June 25, 2013

Reguest from: Travis R. English (Travis.R.English@kp.org), Kaiser Permanente, 4175 E La-
Palma Ave, Suite 200, Anaheim, CA 92882.

Reference: Thisrequest for interpretation refers to the requirementsin ANSI/ASHRAE/ASHE
Standard 170-2008, Section 7.1.1b and Table 7-1, regarding ventilation rates for Examination
rooms.

Background: Pleaserefer to part two of a standard Infection Control Risk Assessment Matrix
of Precautions for Construction and Renovation available as a resource on the ASHE website at:

http://www.ashe.org/advocacy/organi zations/ CDC/

An exam room in a hospital emergency room, designed to FGI Guidelines Section 2.1-3.2,
Common Elements for Hospitals, Examination / Treatment Room or Area, would be considered
a“Highest Risk” space on an Infection Control Risk Assessment (ICRA). The ventilation
requirement for this spaceisline 51 of Table 7-1 in Standard 170, “Examination Room”.

An exam room in an Ambulatory Care Podiatry Clinic, designed to FGI Section 3.1-3.2,
Common Elements for Outpatient Facilities, Examination and Treatment Room, would be
considered a“Highest Risk” space on an Infection Control Risk Assessment (ICRA). The
ventilation requirement for this spaceisline 51 of Table 7.1, “ Examination Room”.

|nterpretation: It theintent of Standard 170 that these two areas receive the same prescriptive
ventilation treatment, regardless of the difference in infection control risk.

Question: Isthisinterpretation correct?
Answer: Yes, the Standard requires the same ventilation provisions for both rooms.
Comments:. We believe you intended for the exam room in Podiatry to be considered “L ower

Risk”; and evaluated your request based on “Lower Risk”. The committee intends to evaluate
ramifications of your query in future discussions.
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